Spørsmål og svar
Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene om det som skal skje i Landbrukskvartalet framover.
-
Hvem står bak Landbrukskvartalet? -
Landbrukskvartalet har en historie helt tilbake til 1911, da det ble vedtatt å bygge melkeforsyningsanlegg her. I dag er det Aspelin Ramm, Vedal og Norges Bondelag som i fellesskap eier Landbrukskvartalet.
Norges Bondelag er den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket, og den største fagorganisasjonen for bønder i Norge med over 62 000 medlemmer.
Aspelin Ramm er en eiendomsutvikler som ønsker å bidra til en bærekraftig byutvikling, og har vært sentrale i utformingen av Tjuvholmen, Vulkan, VIA og Sommerro i Oslo, samt Union Brygge i Drammen.
Vedal er en av landets største bygg- og eiendomsbedrifter, med kompetanse innen utvikling, planlegging og gjennomføring av byggeprosjekter. Blant de mest kjente prosjektene er Barcode og Bispevika. -
Hvor stort er området som skal utvikles? -
Planområdet er på ca 20 000 m². Kvartalet er et av de få sentrumskvartalene på denne størrelsen med potensiale for utvikling.
-
Når står prosjektet ferdig? -
Planforslaget for Landbrukskvartalet ble vedtatt av Oslo bystyre 1. mars 2023, og prosjekteringen vil dermed kunne settes i gang i løpet av våren. Mer informasjon om fremdrift og byggefaser kommer her etterhvert.
-
Hvorfor har prosessen tatt så lang tid og hvor står vi nå? -
Det forelå tre ulike forslag fra henholdsvis utvikler, PBE og Byantikvar da saken var på offentlig ettersyn i 2018. Vi har gjennom god dialog kommet til enighet om det aller meste, og alle prosjektene har blitt bearbeidet. Utvikling av komplekse byområder der en rekke hensyn skal vurderes prioriteres er alltid tidkrevende.
Vi er glad for at vi endelig er videre i prosessen med utvikling av dette kvartalet. 1. mars 2023 ble planforslaget med en mellomløsning på 14 etasjer endelig vedtatt i Bystyret, slik at prosjektet kan settes i gang.
-
Hva var landbrukskvartalet brukt til før? -
I Landbrukskvartalet var det meieridrift helt fram til 1976. Historien startet da Kristiania Melkeforsyning ble stiftet i 1911 og investerte hele 1,2 millioner kroner i nytt meieri og melkeforsyningsanlegg i Schweigaards gate 34. Da det sto klart i 1913, kunne det nye anlegget behandle opp til 50 millioner liter melk årlig, som ble kjørt ut herfra til Oslos befolkning.
-
Hvor mange av byggene skal bevares i Landbrukskvartalet? -
Tre historiske bygg skal beholdes og transformeres som del av prosjektet. Dette gjelder produksjonsbygget midt i kvartalet, det gamle administrasjonsbygget og Bondelagets eksisterende kontorbygg av nyere dato. Disse byggene utgjør tilsammen 50 prosent av det eksisterende kvartalet og vil utgjøre en tredjedel av det nye prosjektet.
-
Hva kan vi forvente av utearealer i det nye kvartalet? -
Vi tilrettelegger for hele seks mål med trygge og bilfrie utearealer som blir offentlig tilgjengelige i det nye Landbrukskvartalet. Dette vil bestå av et sammenhengende forløp av møteplasser med ulike kvaliteter, med sitteplasser, møtesoner, mulighet for markedsplasser, servering og ulike aktiviteter for nabolaget.
Det blir også et større grøntareal mellom midtbygget og kontorbygget mot Hollendergata. Øvrige areal på bakkeplan får stort sett hardere overflater grunnet vernehensyn knyttet til det historiske produksjonsgulvet, men med innslag av beplantning. Det blir tilrettelagt for grønne tak for beboere, med plass for dyrking og opphold.Visste du forresten at Norges beste honning blir til på taket vårt?
-
Hvordan skal det nye Landbrukskvartalet komme nabolaget til gode? -
Vi har under hele utviklingsprosessen jobbet med å skaffe oss innsikt i nabolagets behov. Ved utviklingen av kvartalet tilfører vi ikke bare åpne og trygge byrom, men også flere som jobber og oppholder seg i området, nye og attraktive tilbud på bygulvet og en nabolagsfunksjon.
-
Hva mener dere med nabolagsfunksjon? -
Det er sikret en nabolagsfunksjon på minst 300 m² i reguleringen, altså et lokale som skal komme nabolaget til gode. Vi har allerede inngått en intensjonsavtale med KFUK/KFUM og Kirkens Bymisjon for å utvikle konsept og innhold for dette arealet.
Ambisjonen er at dette skal være et tilbud primært for ungdom og unge voksne, bidra til å begrense utenforskap og støtte opp under de andre sosiale ambisjonene vi har for kvartalet. -
Hvor mange boliger skal det bygges i Landbrukskvartalet? -
Det blir omlag 180 nye boliger i Landbrukskvartalet, i tillegg til kontor- og næringsarealene.
-
Hva vil det si at området skal bli offentlig tilgjengelig for alle? -
Allmenhetens tilgang til kvartalets uteområder er sikret gjennom en juridisk rettighet. Det betyr at området ikke kan lukkes med porter slik det har vært før. Vi vil legge til rette for at det skal være trygt og attraktivt for både unge og gamle å oppholde seg og ferdes i området.
-
Hva slags type funksjoner skal området inneholde? -
Vi kommer til å jobbe mye med å få til den beste kombinasjonen av boliger, næringslokaler og bygulv (altså fellesområdene på bakkeplan) – og vi arbeider også med planer om et mulig hotell i kvartalet. Hele dette tilbudet skal være godt og relevant for nabolaget. Vi har hatt fokus på produksjon i by, særlig med tanke på dyrking og matkultur. Endelig innhold og konsept vil konkretiseres i kommende faser.
-
Hvordan vil «høyhuset» påvirke solforhold? -
Høyhuset bygges på det eksisterende midtbygget og er trukket 30 meter inn fra den nærmeste gaten. Det endelige og reduserte forslaget som begrenser seg til 14 etasjer, vil ha få konsekvenser for solforholdene i området.