Daglig leder i Landbrukskvartalet Utvikling vil skape en spennende destinasjon og et godt hjem for nye og gamle naboer.

Lesetid 5 minutter

– Med Landbrukskvartalet ønsker vi å revitalisere et glemt område, skape litt liv og røre, og lage noe som både lokalbefolkning og tilreisende kan være stolte av. Det skal være interessant å dra dit, og du skal føle deg hjemme når du bor der. Det blir som en miniatyrbydel i bydelen.

Jostein Swensen er prosjektleder i Aspelin Ramm og daglig leder i Landbrukskvartalet Utvikling. Han har ansvar for å sørge for at visjonen for det nye området på Grønland blir en realitet. Det innebærer blant annet å sikre at kvartalets gamle eiendommer fra 1900-tallets meieridrift ivaretas, samtidig som historien lever videre i selve bruken av byrommet.

– Landbrukskvartalet er et gammelt produksjonsområde hvor råmelk kom inn i ene enden og gikk ut som ferdig produkt i den andre. Dette med produksjon i by kombinert med salg og servering synes vi er spennende å spille videre på for å skape en rød tråd, særlig på bygulvet, sier Jostein.

– I Oslo-sammenheng er det sjelden man har muligheten til å gjøre et helhetsgrep over et såpass stort sentrumsnært kvartal. Det kommer ikke mange slike sjanser iløpet av et liv.

Byggestart i 2025

Etter åtte år under arbeid, ble reguleringsplanene for Landbrukskvartalet godkjent i mars 2023. I tillegg til bevaring av historisk arkitektur skal nye næringslokaler og boliger bygges. Nabolaget er involvert i områdeutviklingen gjennom møter og tett,løpende dialog med sentrale aktører. Nabolagshuset er allerede godt etablert, hvor Kirkens Bymisjon arrangerer initiativer for ulike aldersgrupper for å finne ut hva området har behov for.

– Vi skal gi noe tilbake til byen og bydelen ved å skape et byrom som oppleves trygt og godt, og som har et spennende program. Landbrukskvartalet skal være et nabolag en kan være stolt av å bo i og ferdes i, sier Jostein.– Hovedutfordringen nå er å finne en byggerekkefølge og et program, og få Excel-arkene til å gå opp. Vi har kommet lengst med det nye næringsbygget mot Schweigaards gate, og satser på byggestart i første kvartal i 2025.Det er arkitektkontoret Helen & Hard som står bak det nye kontorkomplekset.– Det er en viktig milepæl å komme i gang med det første bygget. Jeg ser frem til litt spunting og gravemaskiner, jeg koser meg aller mest når ting blir fysisk og konkret, sier Jostein, som har sin bakgrunn fra bygg- og miljøteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Bevaring – bra for bylivet

Bærekraft er et nøkkelord for Landbrukskvartalet – sosialt og miljømessig, men også økonomisk. Grunnforholdene på tomten og føringene om vern som ligger i reguleringsplanene gjør det til et kostbart område å operere i.

Å jobbe i krysningen mellom bevaring og fornying er noe Aspelin Ramm har lang erfaring med, blant annet fra transformasjonsprosjektene Pressens hus og Sommerro.

– I tillegg til Aspelin Ramm og Norsk Bondelag, sitter også Vedal på eiersiden i Landbrukskvartalet. Vi jobber tett sammen med deres entreprenørselskap for å finne riktig kostnadsnivå på prosjektet.

Det er utfordrende å jobbe med gamle bygg i møte med dagens krav og standarder, enten det gjelder forventet restlevetid på fundamentering og bæresystem, eller implementering av teknikk i henhold til dagens krav til kjøling, varme, ventilasjon, luft og lys, forklarer Jostein.

– Det er ikke alltid de gamle byggene har høyder eller sjakter tilpasset den type inngrep, så det er alltid en krevende prosess å bevare autentisiteten i eksisterende bygg. Å bevare og restaurere bygg er ikke nødvendigvis økonomisk mer bærekraftig enn å bygge nytt. Men det kan ha en miljømessig verdi, og har stor verdi for historien og bylivet.

Erfaringer fra Sommerro

Jostein startet i Aspelin Ramm i 2018. Han jobbet som prosjektleder for nevnte Sommerro frem til Oslo Lysverkers gamle hovedkontor på Solli plass åpnet som Sommerro hotell i 2022.

Overføringsverdien herfra til Landbrukskvartalet er stor.

– Å bygge nytt på gammelt var en stor del av Sommerro. Det er mange relevante erfaringer å hente herfra, fra dialogen med Byantikvaren til det å finne løsninger i et verneverdig bygg, som er akseptable for både brukere og myndigheter, sier Jostein.

– Sommerro har vært et signalprosjekt. Hvis vi kan klare revitaliseringen av Landbrukskvartalet, samtidig som vi har tatt vare på deler av historien, skal vi være veldig fornøyde.