Nabolagshuset skal gi arbeidstrening til ungdom og være et samlingspunkt for alle på Grønland, på tvers av generasjoner.

Lesetid 4 minutter

Trine Enoksen i Kirkens Bymisjon er prosjektleder for Nabolagshuset i Landbrukskvartalet. Fra midlertidige lokaler har hun i over et år jobbet med å finne ut hvordan den pågående utviklingen av Grønland kan bidra positivt til de som allerede bor i området, og de som ønsker å flytte hit på sikt.

Det er ikke et arbeid hun gjør alene. Kollegaer, nærmiljøet og naboer har sammen testet ut en rekke tilbud og tiltak – alt fra språkkafé, kodeklubb og nabodag til aktiviteter i forbindelse med Pride og Ramadan.

– En viktig del av Nabolagshus-modellen er ønsket om å engasjere nabolaget. Barn og unge er en prioritet, men Nabolagshuset er også en viktig møteplass for generasjoner på tvers, forteller Trine.

– Vi har brukt mye tid på å finne ut hvem som bor på Grønland, hva de jobber med, hvem vi kan samarbeide med, og om det er hull som bør fylles. Vi har samlet innsikt for å finne vår plass i bydelen. Vi skal ikke konkurrere med det eksisterende, men være et supplement til et allerede yrende tilbud.

Nabolagshuset i Landbrukskvartalet er en sosial møteplass som samler lokalsamfunnet. Ungdommer fra nabolaget fikk slippe til med spraybokser og kreativt uttrykk.

Arbeidstrening for unge

Nabolagshus-konseptet er utviklet av Kirkens Bymisjon, med mål om å gi nabolag eierskap til nærmiljøet, forhindre ensomhet og virke forebyggende. Det første Nabolagshuset ble etablert på Ensjø i 2020, og intensjonsavtalen med Landbrukskvartalet Utvikling ble signert i 2023. To nye Nabolagshus er også under utvikling, i Kværnerbyen og i Sarpsborg.

– Grønland er en av bydelene i Oslo med flest frivillige organisasjoner. Det skyldes delvis at det er et multikulturelt område, i andre kulturer er det vanlig og forventet at man bidrar. Det er også mange hjemmeværende kvinner i bydelen, som aldri har kommet seg ut i arbeidslivet. Frivillighet er deres måte å bidra tilbake til storsamfunnet på.

Håpet er at Nabolagshuset kan hjelpe allerede eksisterende aktører med å utveksle erfaringer, samarbeide og stille sterkere i søknader om driftsmidler. Innsiktsfasen viser også behov for å bygge videre på Unge-i-jobb-programmet fra Nabolagshuset på Ensjø, hvor ungdom fra 13 til 18 år får sin første arbeidserfaring. Som aktivitetsledere, renholdere og vertskap ved utleie er de en viktig ressurs i driften av huset.

– Grønland har noen utfordringer. Ungt utenforskap og unge kriminelle er ikke noe vi kan jobbe oss rundt i et prosjekt som dette. Vi ønsker å bygge opp et ressurssenter, som skal være en møteplass for alt som har med ung arbeidstrening å gjøre – særlig med perspektiv om forebyggende arbeid og mestring. Det handler om å vise de unge mulighetene som finnes der ute, vise at ved å bidra tilbake til lokalsamfunnet er de med på å skape verdi for de yngre barna igjen.

Ung på dagtid, et dagkonsept for ungdom som ikke kommer seg på skolen, vil bli en del av tilbudet ved Nabolagshuset. Sammen med Landbrukskvartalet Utvikling ser bymisjonen også på ulike modeller for hvordan næringslivsaktørene som skal inn i kvartalet kan bidra til læringsarenaen for ungdom.

– Kanskje kan bedrifter som skal leie her betale en krone dagen for å dekke grunndriften av ressurssenteret. Vi vil også utfordre næringsaktører til å skape arbeidsplasser eller bidra med kunnskap. I dag har vi et samarbeid med Deloitte, som holder kurs for ungdom om alt fra personlig økonomi og konflikthåndtering til hvordan man skriver en cv. Det er vanskelig å ansette ungdom i dag, det krever for mye. Vi tar på oss ansvaret med å gjøre ungdom til attraktive arbeidstakere på sikt.

Mangfold og inkludering står sentralt i Nabolagshuset. Her er det pride-frokost for skeive seniorer, en møteplass hvor alle aldre og bakgrunner er velkomne og kan være seg selv.

Jobber for, og sammen med, nabolaget

Mange på Grønland bor smått, og booking og utleie av Nabolagshuset til selskaper og private samlinger er en viktig del av den økonomiske modellen. Utover Kirkens Bymisjons egne initiativer, formes resten av tilbudet etter nabolagets ønsker, interesser og engasjement.

– Hvis du tilbyr en gratis aktivitet, så får du også leie lokalet gratis. Det er viktig, det skal være lavterskel å starte opp noe her. Innholdet vil variere, alt etter hva naboene ønsker at Nabolagshuset skal være.

Når salgsprosessen for de 180 nye boligene i Landbrukskvartalet starter, er Nabolagshuset opptatt av å koble seg på.

– Det er relevant for oss å vite hva de som skal flytte inn her ønsker seg, vi skal være et supplement til hverdagen deres. Vi vet ikke på nåværende tidspunkt hvor det nye lokalet vårt blir tegnet inn – men si at vi er i første etasje i et av leilighetsbyggene, og på lørdager arrangeres det yoga der. Da kan du ta heisen ned, ta en gratis yogatime, og ta heisen hjem igjen, sier Trine.

– Vi er avhengig av engasjerte naboer, som har lyst til å bidra til lokalsamfunnet sitt, og som ser verdien av at vi er til stede. Så tar vi et samfunnsansvar med å lære ungdom hvordan man skal bidra til storsamfunnet. Vi skal være et tilbud, en møteplass og en ressurs for alle som bor på Grønland.